dating criminelen

Pas op voor dating criminelen

Dating criminelen schrijven zich in op dating sites en zoeken daar vervolgens zorgvuldig hun slachtoffers uit.

Al eerder schreven we over dating bedrog waar mannen voordoen alsof ze op zoek zijn naar een serieuze relatie, maar eigenlijk vooral uit zijn op spannende avontuurtjes. Dating criminelen gaan nog een stapje verder. Het is ze helemaal niet om contact te doen maar om geld.

Wie zijn de slachtoffer?

Volgens de Fraudehelpdesk (FHD) is 80 tot 90 procent van de slachtoffers van datingfraude’ 50 jaar of ouder, veelal vrouw en ’tamelijk desperate’.

Wie zijn de criminelen?

Dating criminelen zijn vaak buitenlandse mannen met in elkaar geknutselde facebook profielen. Ze maken contact (veelal in gebrekkig Engels) en proberen het slachtoffer virtueel verliefd te maken. Na verloop van tijd wordt een ontmoeting gepland. De crimineel komt de vrouw opzoeken. Maar vlak voor, tijdens de reis gaat het fout. De vrouw moet snel een bedrag overmaken zodat de ontmoeting toch nog door kan gaan. Het begint vaak met een paar honderd euro, maar de bedragen worden steeds groter.



Daar trap ik echt niet in

Als je dit hoort denk je misschien: Nou, maar daar trap ik echt niet in. Toch blijkt uit de gegevens van de Fraudehelpdesk dat de slachtoffers niet speciaal dom zijn. Slachtoffers van datingfraude komen onder vrouwen van ieder opleidingsniveau voor, zelfs onder universitair geschoolde vrouwen. Slachtoffers raakten in 2012 gemiddeld 145.000 euro per persoon kwijt. De kans dat je geld dat je hebt overgemaakt terugkrijgt is zo goed als nul.

Waar moet je op letten?

Om te zorgen dat je zelf geen slachtoffer wordt, zijn er een paar dingen die je nooit moet doen: – Ga niet in op zielige verhalen – Maak nooit geld over. Berucht zijn betalingen via een money transfer van Western Union of MoneyGram. – Ga niet in op uitnodigingen voor persoonlijke afspraken. Realiseer je dat je met georganiseerde criminaliteit te maken hebt. – Als je vermoedt dat je met fraude te maken hebt, meld het dan bij de Fraudehelpdesk en doe aangifte bij de politie.